WWW.MAGNEMO.HU

Shiatsu masszázs

A shiatsu jelentése „ujjnyomás”.

Japánban, illetve a shiatsu elméletében a Csít Kínek nevezzük. A Kít „életerő”-ként vagy „életenergia”-ként is értelmezhetjük. A hagyományos kínai orvoslás (HKO) szerint háromféle Kí van a szervezetünkben: a születés előtti vagy originális Kí, melyet genetikai örökségként kapunk, a táplálkozási Kí – az ételekből juthatunk hozzá—és a levegő Kí, melyet a légzés során kapunk.

A vér a HKO-ban a Kí egyik megtestesüléseként szerepel, a testszövetek táplálására szolgál. Az egészség elengedhetetlen feltétele az akadálytalan Kí-áramlás a testben, csakúgy, mint például a véráramlás.

A Kí hiánya vagy az energiaáramlás blokkoltsága révén az érintett szerv működése meggyengülhet, és ez pangáshoz, a mérgek felhalmozódásához vezet. Ennek valószínűleg betegség lesz a következménye.

A HKO-ban fő szerveink: a tüdő, a vastagbél, a gyomor, a lép, a szív, a vékonybél, a hólyag, a vese, a szívburok(Pericardium), az epehólyag és a máj. Van továbbá egy olyan „szerv” is, amelynek nincs fizikai megjelenési formája. Minden szerv fizikai és érzelmi állapotot is irányít.

A Kí csatornákon keresztül áramlik a testünkben, komplex rendszerként összekapcsolva szerveinket. 12 fő meridián található a testfelszín közelében. Shiatsu-kezeléssel könnyen hatást gyakorolhatunk a meridiánokra, melyek a test mindkét oldalán szimmetrikusan helyezkednek el.

Két további fő extra vezeték szállítja a Kít testünk mélyebb részein, a kormányzó és a befogadó vezeték, ezeket szintén elérhetjük a shiatsuval.  A test eleje inkább jin, a hátoldal inkább jang. A test elején futójin meridiánokban a földtől felfelé áramlik a földből felvett jin energia.

Az „égi” jang energia a végtagok külső felén és a háton áramlik fentről lefelé a jang meridiánokon keresztül. A jin szervek, mint például a lép és a máj, inkább tömörebbek. Feladatuk a vér és az energia raktározása, illetve szétosztása. A jang szervek, mint például a gyomor és a hólyag, inkább üregesek.

Feladatuk az emésztés és a kiválasztás. A shiatsu célja, hogy a meridiánokban keringő és szerveinkhez futó Kít egyensúlyba hozza, szabályozva a jint és a jangot, ez által biztosítva az egészséget.

A jang energia aktív erőként jellemezhető, ami a változáshoz szükséges hajtóerőt és mozgást hordozza magában.

A jin energia passzív és stabilizáló. A jó egészséghez mindkettő elengedhetetlen. Az egész rendszer az egymást kiegészítő ellentétekre épül. A shiatsu célja a Kí áramlásának harmonizálása a testben, ami könnyen elérhető a testfelszín érintésével. A meridiánokat alapszinten a test adott részeire gyakorolt nyomással, illetve különböző nyújtási technikákkal, körzéssel „nyithatjuk meg”. A meridiánokra mind az izmok, mind az egyéb testszövetek állapota hat. A feszes izomzat, a merev ízületek blokkolhatják az energia szabad áramlását.

A Kí úgy áramlik a meridiánokban, mint a folyó a medrében. A „folyó” egyenletes áramlása néhol csökkenhet vagy elakadhat. A shiatsu a Kí áramlására az ún. tsubók nyomásával hat, így az energiaáramlásban fellépő zavarra is hatást gyakorol. Diszharmónia akkor lép fel, ha a testben belül a Kí áramlása akadályokba ütközik, vagy olyan külső tényezők fellépése esetén, mint a hőmérséklet-változás. Ha egy tsubó vagy meridián elsődleges energiahiánnyal küzd, akkor azt kyo állapotúnak nevezzük.

A meridián más területein túlzott aktivitással járó(jitsu) állapot jön létre, hogy helyreállítsa az egyensúlyi állapotot. Az egészség-betegség viszonylatánál maradva, a kyo állapot tüneteket okoz,erre jitsuval reagál a szervezet. A kyo állapot inkább passzívabb, „üresebb”, ezért kevésbé okoz tüneteket, mint a jitsu, ami gyakran fájdalmas, feszült tsubókat eredményez. Ezt „zárt” pontként érzékelhetjük, amit nyomással nem kezelünk.

Erre való tekintettel inkább a kyo pontok kitartott nyomásokkal történő serkentése célravezetőbb. A shiatsu legalapvetőbb technikája az energiahiányosnak tűnő területek serkentése. A legalapvetőbb shiatsu kezelés a serkentés (tonizálás), ami a Kí áramlásának erősítését jelenti az energiahiányos területeken.

A jitsu tsubó egyes esetekben jól reagál a nyugtató érintésre (szedálás).  Az autonóm idegrendszer felel a test akaratlan működéséért, beleértve az olyan folyamatokat, mint a légzés, az emésztés és a vérkeringés. Két része van: a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer, amelyek a különböző szerveink működését hangolják össze. A szimpatikus idegrendszer készíti fel a szervezetet az „üss vagy fuss” mechanizmussal az észlelt veszély kivédésére. A paraszimpatikus idegrendszer felelős a pihenésért és az   újrafeltöltődésért. 

A shiatsu az autonóm idegrendszer paraszimpatikus működését aktivizálja, ellensúlyozva a sok betegség kialakulásáért felelőssé tehető stresszes állapotot. A shiatsuval hatékonyan kezelhető a heveny izomfeszültség által okozott fájdalom. A gyomor és a lép a Föld elemhez tartoznak, a tápanyagot veszik fel az ételekből, ezzel növelve az energiánkat (a Kít)  és a vért.

 

 

Facebook