WWW.MAGNEMO.HU

Extravezetékek- Extrameridiánok

A 12 pár fővezetéken kívül van még 8 „extravezeték” is. Az extravezetékek is be vannak iktatva az energiakeringés rendszerébe, de nem közvetlenül, hanem ún. másodlagos összeköttetéseken keresztül kapcsolónak a fővezetékekhez.

A meridiánokban folyó energiaáramlás

energiakeringés a meridián láncolatban ugyan folyamatos és állandó, viszont a nap egy bizonyos időszakában egy - egy szerv kapja a meridiánon keresztül a legtöbb energiát ezt az időszakaszt - intervallumot - a meridián (vagy szerv) ”maximálidejének” hívjuk. Mivel 12 pár meridián van, a nap 24 órájára egyenletesen elosztva az energiaszint 2 óránként éri el telítettségét az egyes meridiánokban. Hogy az egymást követő meridiánokban a nap mely időszakában található maximális energiatelítettség, mikor van a vizsgált meridián, illetőleg a meridiánban képviselt szerv aktivitásának tetőpontján, a következőképpen alakul:

Szerv aktvitás maximuma:

Máj 1-3h
Tüdő 3-5h
Vastagbél 5-7h
Gyomor 7-9h
Lép, hasnyálmirigy 9-11h
Szív 11-13h
Vékonybél 13-15h
Hólyag 15-17h
Vese 17-19h
Keringés-szex 19-21h
Hármas melegítő 21-23h
Epehólyag 23-1h

A félreértések elkerülése érdekében, azt is el kell mondani, hogy élettani alapon a meridiánok létét - úgy mintha csatornák lennének -, vagy a szervek közti energiaáramlásnak azt a rendszerét-mintha a csatornákban valamilyen energia, fluidum vagy bármi keringene-, nem lehet elfogadni. Így ezeket, mint tradicionális tanítást és az akupunktúra gyakorlata számára nélkülözhetetlen munkahipotézist kezelik.
 

Facebook