WWW.MAGNEMO.HU

A gyógyulás

Az agy - több mint komputer

A lélek és test világa nem különálló. Ugyanahhoz az egységes egészhez tartoznak. India Véda- irodalma a testet már 5000 évvel ezelőtt a tudat vetületeként értelmezte. A betegséget és az egészséget lelki folyamatok másának tekintette.

Hogyan hatnak az ember gondolatai, érzései és tapasztalatai a testre?
Hogyan lehet az, hogy a levertség és a reménytelenség beteggé tehet minket, az optimizmus és a bizakodás pedig egészségessé?
Hogyan befolyásolja az anyagtalan gondolkodás a test biológiai folyamatait?
Hogyan sikerül a léleknek a test molekuláit mozgatnia?


Agyunk kiemelkedő szerepet játszik ebben. Legfontosabb feladata a túlélés biztosítása és az egészség fenntartása. Hogy ezt a feladatot milyen jól ellátja, azt 500 millió éves fejlődéstörténetünk mutatja. Ez alatt az idő alatt az agy állandóan változott és alkalmazkodott a folyton változó életfeltételekhez.
Anatómiailag az agytörzs közvetlenül  a gerincvelőhöz csatlakozik.
Az emberben az alapvető életfolyamatokat szabályozza: a légzést, keringést és a szívverést. A limbikus rendszer közvetlenül az agytörzsön jött létre.
A limbikus rendszer tartalmazza az agy agyának nevezett képződményt, a hipotalamuszt is. Bár a hipotalamusz nem nagyobb egy borsószemnél, ez az agy kapcsolóközpontja. Bámulatos teljesítményéhez tartozik a táplálék- és a folyadékháztartás, a nemi működés, az alvás, a bioritmus, a testhőmérséklet és a vérnyomás szabályozása. Ezeket a funkciókat egy visszakapcsolási mechanizmus állandó szinten tartja. Ha a szervezetben például  folyadékhiány áll elő, ezt a hipotalamusz specializált idegsejtjeik érzékelik. Ezek szomjúságérzetet keltenek, és a veséket folyadék visszatartásra késztetik.
Kémiai jelvivő anyagok révén a hipotalamusz közvetlen kapcsolatban áll az agyalapi miriggyel, a hipofízissel. Ez utóbbi számos hormont termel és raktároz, s ezért a szervezet mestermirigyének nevezik. A hipotalamuszból érkező jelzések arra késztetik, hogy hormonjait a vérbe bocsássa. A hipofízis hormonjai viszont  a szervezet belső elválasztású mirigyeit- a pajzsmirigyet, a mellékvesét, a petefészkeket és a heréket- ösztönzik, saját hormonjait termelésre és felszabadításra.
Csak ötvenmillió évvel ezelőtt fejlődött ki az agynak az a része, mely az embert leginkább emberré teszi, a nagyagy. Két féltekéje beborítja és majdnem láthatatlanná teszi a régebbi agyrészeket. A nagyagy segítségével fogjuk fel érzéki benyomásainkat, látunk képeket, hallunk zenét, értjük a beszédet, szaglunk és tapintunk. Itt megy végbe a gondolkodás, itt történnek a döntések, itt adunk jelet a cselekvésre és tartunk mindent emlékezetünkben. Itt dől el, hogy logikusak vagy irracionálisak, kreatívak vagy ötlettelenek vagyunk e- és még sok egyéb.
Ha használod az eszedet, nem veszíted el. Ez a bölcsesség nagyon igaz.

Mit tehetünk, hogy a betegség elkerülje a házunk tájékát?

Mindenkinek van öngyógyító ereje.
Sok mindenről lehetne beszélni itt, de csak annyit írnék most ide, hogy a pozitív életszemlélet, a remény a hit hajtson minket.

A remény nem csak abban segít, hogy megbirkózzunk a nehéz élethelyzetekkel. Egyben kulcs is, mely a saját gyógyító rendszerünkhöz vezető bejáratot nyitja. Belső patikánk számára  a remény receptként hat; aktiválja testünk gyógyító anyagait, melyek stabilizálják egészségünket.

Néhány segítség, amit megtehetünk az egyensúlyért:

 1. „ Napról napra egyre jobban vagyok” mondta Emil Coue betegeinek századunk kezdetén. Ezt lehet mantrázni minden nap, természetesen hit kérdése is.
   
 2. Lazító program: Keress egy nyugodt helyet és helyezd magad kényelembe!
  Hunyd be a szemed és lazítsd el izmaidat!
  Irányítsd figyelmedet koncentrációd tárgyára- a mantrára, egy számodra jelentőségteljes szóra, mint például béke vagy nyugalom, egy  belső hangra, egy rövid imádságra! Ismételd a mantrát minden kilégzésnél!
  Ne foglalkozz a zavaró gondolatokkal; nyugodtan hagyd, hogy elvonuljanak és térj vissza mindig a mantrádhoz!
   
 3. A magnevit akupunktúra  többszöri használata visszaállítja a szervezet öngyógyító mechanizmusát. Minden estben hat az emberi szervezetre és befolyásolja a leki folyamatokat is.
Facebook